Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I valrörelsen presenterades Stefan Luukkonen som NSF:s första namn på listan i kommunvalet i Flen. Men hans kandidatur blev kortvarig. Efter en artikel i lokaltidningen Folket ändrade han sig och valde att hoppa av partiet och lämna den nazistiska rörelsen.

I en intervju i det nya numret av Expo berättar Stefan att han länge funderat på att lämna partiet. När han var på jobbet med sina arbetskamrater som var invandrare tänkte han inte på politiken. När han stämplade ut blev han den lokale nazisten. Till slut kände han sig tvungen att välja mellan de två rollerna.

"Det fick mig att spy"

När valrörelsen kom valde han att ställa upp för partiet i Flen.

– Jag hade precis flyttat dit och jag tänkte att detta är det sista jag gör för partiet. Vad mer kan begäras av mig sedan?

När Stefans kandidatur blev offentlig orsakade det en lokal mediestorm. En av artiklarna fick Stefan att reagera.

– Först stod det om min kandidatur och en artikel om rasbiologin och innebörden av allting. Trots att jag läst NSF:s partiprogram flera gånger i veckan i över ett år var det först när de här artiklarna flöt ihop som jag kände ett illamående som jag aldrig känt förut. Man såg samma bilder som man sett med professorer som mäter skallar och näsor. Det fick mig att spy.

Han tog kontakt med facket som i sin tur tog kontakt med Exit. Sedan gick det fort. I dag lever Stefan på hemlig ort. Han har brutit alla band med NSF och den nazistiska rörelsen.

Stefan har valt att berätta om sitt avhopp för att alla ska få reda på att han bytt liv.

– Den högsta önskan är att vi kan flytta tillbaka. Att alla på en sekund har glömt och att jag kan komma tillbaka till mitt jobb på SKF.

Läs hela intervjun med Stefan Luukkonen i det nya numret av Expo.