Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Uppgifterna om antalet deltagare i dagens motdemonstration i Salem går isär. Enligt Nätverket mot rasism har demonstrationen samlat cirka 1200 personer, vilket innebär det största deltagarantalet någonsin. Enligt polisens presstalesman Mats Nylén var deltagarantalet lägre, mellan 700 och 750 personer. Polisen menar dock att antalet deltagare verkar vara större än tidigare år.

Utbrytning på given signal

Demonstrationen började lugnt men i slutet bröt sig en grupp av aktivister ur tåget. Samtidigt som två raketer avfyrades lämnade de tåget och sprang mot skogen. Polisen har sökt efter gruppen med hjälp av helikoptrar med strålkastarljus.

Enligt Mats Nylén handlar det om ett hundratal aktivister, men enligt Expos reportrar på plats rör det sig om betydligt fler.

Det har under eftermiddagen brunnit vid två skolor. Enligt polisen är bränderna under kontroll. Polisen meddelar också att det för tillfället är oroligt i Salem. Enligt den vänsterextrema hemsidan motkraft har det förekommit konfrontationer mellen aktivister och polis.

Danskar omhändertagna

Demonstration lockade deltagare från flera länder. Det har arrangerats bussresor från Norge och både tyska och danska aktivister har varit på plats i Salem under dagen.

17 av de danska aktivisterna sitter nu omhändertagna på Norrmalms polisstation. De har omhändertagits med stöd av utlänningslagen eftersom de kan antas begå brott i Sverige. Aktivisterna är mellan 19 och 21 år gamla.

Salemmarschen kan fördröjas

Polisen meddelar att de inte tänker låta Salemfonden genomföra sin marsch förrän området är säkrat. Enligt Mats Nylén innebär det just nu att marschen kan komma att försenas.

Deltagarna i Salemmarschen samlas i just nu på bland annat pendeltågsstationen i Rönninge.

Daniel Poohl
Mikael Ekman