Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under sex månader infiltrerade reportern Caroline Stenman Sverigedemokraterna på uppdrag av Sveriges Radios program för undersökande journalistik, Kaliber, i P1. På en Tallinnkryssning den 9 januari i år blev hon avslöjad. Med på resan var ett 30-tal personer från ungdomsförbundet och även partisekreteraren Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson.

I Expressen berättar Caroline Stenman hur hon satt i en färjehytt och festade med flera av sverigedemokraterna när Björn Söder verkade fatta misstankar och böjde sig fram och viskade till Jimmie Åkesson som satt bredvid henne. Sedan skickades Caroline Stenman och flera andra ut hytten. De som satt kvar skulle ha överläggningar.

Blev livrädd

När överläggningarna var över bad Erik Almqvist henne att följa med honom. Tillsammans med två andra män förde Erik Almqvist henne till en hytt där han konfronterade henne. Hon försökte fly men enligt Caroline Stenman ställde sig Erik Almqvist i vägen och knuffade in henne igen. Han krävde att få titta i väskan där Caroline hade sin dolda kamera. När hon vägrade ryckte han tag i den, berättar hon för Expressen. Till slut lyckades Caroline Stenman ta sig ur hytten och livrädd springa därifrån – utan sin handväska.

Nekar till brott

När färjan anlände till Stockholm väntade polisen. Enligt Expressen är nu fyra män misstänkta för rån alternativt stöld.
– En av de fyra männen är mer misstänkt än den andra, säger kammaråklagare Anita Glad till Expressen.

De fyra Sverigedemokraterna nekar till brott. I gårdagens Expressen förnekade Erik Almqvist att han kände till något om rånet. Han visste inte då att Caroline Stenman spelat in ljud från händelsen med hjälp av en dold mikrofon.

Efter att Kaliber under dagen offentliggjorde inspelningen har Erik Almqvist ändrat sin version. I en intervju med Expressen säger han att han var i hytten men att han aldrig tagit någon väska.

"Statliga politiska trakasserier av värsta sort".

I ett pressmeddelande som Sverigedemokraternas ungdomsförbund släppte under dagen betraktas Kalibers wallraffande som "statliga politiska trakasserier av värsta sort". Ungdomsförbundet hävdar att de ska vidta rättsliga åtgärder mot både Sveriges Radio och reportern Caroline Stenman. "Att det är statlig media som ligger bakom spionaget mot sverigedemokratiska ungdomars privatliv är förstås särskilt allvarligt och måste ses som ett starkt skäl för att ifrågasätta statlig medias påstådda oberoende." skriver ungdomsförbundet.

Ville veta vad de säger bakom stängda dörrar

Kalibers producent Sanna Klinghoffer, som också var med på resan, förklarar så här i Expressen varför hennes redaktion valde att sända in en reporter med falsk identitet. "Vi ville se om det de säger utåt stämmer överens med vad de säger bakom stängda dörrar. Det här var enda sättet". Materialet från Tallinnresan kommer enligt Expressen att sändas i Kaliber under våren.

Lyssna på när Kalibers reporter konfronteras av Erik Almqvist

Ämnen i artikeln