Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna i Eskilstuna har svårt att få sina politiker att stanna kvar i fullmäktige.

- Jag känner mig inte redo för politiken, jag är verkligen ingen politiker, säger Thomas Lindeberg, den senaste i raden av avhoppare i Eskilstuna.

Han hänvisar också till vad han kallar för "personliga skäl".

Sverigedemokraternas partisekreterare i Eskilstuna, Therese Borg påstår att skälen till många av avhoppen är diskriminering mot sverigedemokrater på arbetsmarknaden och i samhället.

- Det vi vet är att Thomas Lindeberg varit tveksam i att ställa upp i fullmäktige på grund av rädsla för att de ska få konsekvenser på arbetet. Vi är många som blivit utmanövrerade på arbetsplasten, säger Therese Borg.

Även hennes egen karriär skall ha påverkats av diskrimineringen, säger hon.

Men Thomas Linderberg tillbakavisar Borgs förklaring. Det gör även de andra avhopparna. Expo har kontaktat flera personer som valt att lämna sin plats i både fullmäktige och partiet i Eskilstuna. Ingen känner igen Therese Borgs förklaring:

- Hon ska inte tala om varför jag har lämnat. Det får stå för henne, jag avfärdar det hon säger. En orsak till mitt avhopp är min hälsa, jag har en hörselskada, säger Per-Ove Bandeus som tidigare lämnade sin plats i fullmäktige.

Ämnen i artikeln