Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Rapporteringen om Sverigedemokraternas storslam i söndagens val har mestadels fokuserat på hur vida partiet kommer att agera vågmästare i riksdagen eller inte. Expos sammanställning visar att partiet även är ensam vågmästare i 30 kommuner.

– Vi har inga generella riktlinjer vad det gäller förhandlingarna på kommunalnivå. Det handlar om vilket block vi får mest genomslag för våra profilfrågor, säger Mattias Karlsson, presschef i Sverigedemokraterna.

Vågmästare i Bjuv

En av de 30 kommuner där Sverigedemokraterna agerar vågmästare, med sina 19,6 procent och sex mandat, är skånska Bjuv. Partiets starke man i kommunen, Allan Jönsson, menar att det innan valet har förekommit diskussioner med ett av de andra riksdagspartierna i kommunen. Han vill dock inte berätta vilket.

– Det kan jag inte gå ut med. Vi i SD-Bjuv jobbar lite annorlunda än många andra SD-avdelningar i landet. Vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier bara det gynnar medborgarna i kommunens bästa, säger Allan Jönsson.

Även i större kommuner som Norrköping, Västerås och Borås är Sverigedemokraterna på pappret vågmästare.

Inget samarbete med Kommunistiska partiet

I hela 27 kommuner utgör Sverigedemokraterna tungan på vågen mellan blocken tillsammans med lokala partier eller partier utan riksdagsrepresentation. I flera kommuner handlar det om Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) eller lokala missnöjespartier. I Haninge är partiet vågmästare tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna. I småländska Gislaved utgör Sverigedemokraterna vågmästare mellan blocken tillsammans med Kommunistiska partiet som föga förvånande utesluter ett samarbete. Kommunistiska partiets frontfigur i Gislaved, Curt Vang, menar också att partierna i praktiken inte kommer att vara vågmästare.

– I Gislaved har Centerpartiet tidigare samarbetat med Socialdemokraterna men senaste mandatperioden ingick de i Alliansen. Troligen går de över till sossarna eller så gör Alliansen upp med Miljöpartiet, förklarar Vang.

Tuffare förhandlingar

Under den föregående mandatperioden hade Sverigedemokraterna en vågmästarroll i handfull kommuner. Mattias Karlsson menar att partiets företrädare på kommunal nivå måste vara betydligt hårdare i de eventuella förhandlingarna som kan uppstå under den närmaste tiden.

– Vi behöver vara tuffare i förhandlingarna och tydligare med vad vi vill, säger han.

I Landskrona, som tidigare var partiets starkaste fäste, backade Sverigedemokraterna med hela sju procent. Mattias Karlsson menar dock att just Landskrona är en kommun där man behöver kräva mer i förhandlingarna.

– Det handlar om att leva upp till väljarnas förhoppningar, säger Mattias Karlsson.

Alexander Bengtsson

I följande kommuner är SD ensam vågmästare:

Bjuv
Borås
Burlöv
Eslöv
Gnesta
Helsingborg
Hässleholm
Karlskrona
Kil
Klippan
Kristianstad
Landskrona
Nordanstig
Orsa
Osby
Rättvik
Norrköping
Sundbyberg
Sundsvall
Svalöv
Skara
Trelleborg
Tomelilla
Tranås
Uppvidinge
Vadstena
Vaggeryd
Västerås
Åstorp
Östra Göinge

I dessa kommuner är SD vågmästare tillsammans med andra partier som inte tillhör Alliansen eller de Rödgröna:

Flen
Gislaved
Gullspång
Halmstad
Haninge
Hedemora
Huddinge
Härjedalen
Kungälv
Ljungby
Ljusdal
Malung-Sälen
Mariestad
Mark
Mjölby
Mora
Munkedal
Nynäshamn
Nässjö
Perstorp
Simrishamn
Ronneby
Skurup
Svedala
Torsås
Vänersborg
Västervik

Källa: Valmyndigheten

Ämnen i artikeln