Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Jag vill verkligen inte ta ställning för eller emot det Wade har gjort. Allt jag känner är sympati för en broder som var överväldigad av smärta och frustration. Jag skulle inte kunna bry mig mindre om de skadade förutom Wade," skrev ledaren för Hammerskins Nations avdelning i Pennsylvania, Larry Looper, på Facebook, rapporterar Southern Poverty Law Center.

Hammerskins Nations är en av de äldsta och mest våldsamma nazistorganisationerna som är aktiva i USA och består av framförallt skinheads.

Wade Michael Page sköt sig själv i huvudet efter att han skjutits i magen av en polis, enligt uppgifter från FBI. Dessförinnan hade Wade skjutit ihjäl sex personer i ett sikhtempel och skadat tre. FBI har ännu inte kopplat någon annan till dådet än Page, men på onsdagen greps hans före detta flickvän efter att polisen hittat en pistol i hennes hem. På en bild som Daily Mail publicerat poserar flickvännen i tröja med nazistgruppen Volksfronts logga.

Pages motiv till dödsskjutningarna, som klassas som ett terrordåd, är oklart. Men det står klart att Page varit en tongivande person i den amerikanska nazist-miljön. Han var frontfigur i vit makt-bandet End Apathy, men han figurerade även i flera andra vit makt-band.

Aktiv i våldsam nazistorganisation

Page var en "fullvärdig" medlem i en lokal avdelning av Hammerskins Nations. På organisationens internetforum vidarebefordrades alla förfrågningar om olika arrangemang till Page, rapporterar Southern Poverty Law Center.

På Hammerskins Nations internetforum förra oktober, i en tråd där den årliga vit makt-festivalen Hammerfest diskuterades, gratulerades Page till sitt medlemskap i organisationen.

"Jag har haft det fantastiskt och jag är så stolt att jag fått äran att förtjäna the crossed hammers HFFH", svarade Page.

"The crossed hammers" är det emblem som bara medlemmar i organisationen får bära, HFFH står för "Hammerskins forever, forever Hammerskins".

Wade Michael Page hade även flera tatueringar med nazistisk symbolik. En av dessa var siffran 838 som står för HCH (Hail the crossed hammers).

Hammerskins Nations i Sverige

Den 26 januari 2007 anordnades en konsert och kombinerat möte av Swedish Hammerskins i Västerås. Det var på det mötet som svenskarna blev en så kallad prospektavdelning till Hammerskins Nations. På mötet fanns flera internationella gäster bland annat från Spanien, Portugal, Frankrike, England, Skottland, Tyskland och Schweiz.

Swedish Hammerskins är en organisation vars aktivister ofta är grovt brottsbelastade. På det grundande mötet så samlades lite mer än hundra personer av dem var 86 svenskar. 51 av dessa (59 procent) är dömda för någon typ av brott. Sammanlagt har de lagförts närmare 200 gånger, och flera har dömts till fängelse. Bland brottsrubriceringarna återfinns bland annat flera fall av vapenbrott, hets mot folkgrupp, bedrägerier, smugglingar, grova misshandlar, misshandlar, övergrepp i rättssak, hemfridsbrott och grova stölder. En av aktivisterna som deltog på uppstartsmötet dömdes 2009 till tio års fängelse för grovt rån. I samband med rånet högg han sitt offer med en kniv i bröstkorgen och lämnade honom blödande vid vägkanten.

I januari 2009 blev Swedish Hammerskins fullvärdiga medlemmar i Hammerskins Nations.

Den svenska avdelningen bedrev inga utåtriktade aktiviteter 2011, utan fungerar idag framförallt som en "kompisgrupp" som bland annat anordnar spelningar.