Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den tjeckiska polisroteln som hanterar organiserad brottslighet har uppgett att kvinnorna som utreds är mellan 21 och 32 år gamla. De misstänks för att ha propagerat för RWU och ha drivit en verksamhet som gått ut på att hjälpa medlemmar som redan har fängslats, rapporterar den tjeckiska nyhetssajten Ceskapozice.cz.

Om de fälls riskerar de upp till åtta års fängelse, meddelade polisen i ett pressmeddelande på måndagen. Ingen av kvinnorna är satta i häkte.

På en demonstration 2008 som RWU anordnade misshandlades invandrare och flyktingar, efter att talarna anklagat dessa för att utnyttja bidrag. Polisen uppger att de startade utredningen mot de 15 kvinnorna 2009 tillsammans med statsåklagare från staden Děčín i norra Tjeckien, där det förra sommaren förekom flera demonstrationer mot romer och även flera sammandrabbningar.

För ett par veckor sedan häktades en medlem av det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, och som tidigare varit RWU:s ledare. Kvinnan som har tatuerat sig med förbjudna högerextrema symboler riskerar upp till tre års fängelse för att stödja och propagera för en rörelse vars mål är att förtrycka de mänskliga rättigheterna.