Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Forskaren Mirosláv Marés har framställt rapporten som beskriver högerextrema rörelser i landet. Enligt rapporten är det rimligt att förvänta sig att antalet hatbrott kommer att öka de närmaste åren. Våldet från högerextremister har främst riktats mot romer, men i större utsträckning riktas idag propagandan mot mångkulturen i stort. I Tjeckien uppskattas det finnas 4000 högerextremister varav drygt 400 personer beskrivs som speciellt aktiva och ledande, rapporterar Ceskapozice.ck. Högerextrema organisationer i landet har på senare år bytt image och har blivit mer sofistikerade. På 1990-talet markerade ofta högerextremister sin organisationstillhörighet och såg ut som skinheads. Idag smälter aktivisterna bättre in i samhället "Nazisterna är inte lika synliga som 2008, men deras antal ligger på samma nivå (…) Idag kan nazister smälta in vid stora demonstrationer. Så var fallet Sluknov för ett år sedan. Det var svårt att skilja på de som tillhörde nazistmiljön och dem som var vanliga medborgare", står det i rapporten.

I Sluknovregionen anordnades det förra året stora antiromska demonstrationer. I rapporten varnas för att högerextremister försöker infiltrera etablerade partier och skaffa sig inflytande ute i kommunerna. Polisen, militären och privata säkerhetsfirmor är lockande för aktivister eftersom de där kan få tillgång till vapen.

Efter flera uppmärksammade rättegångar mot högerextremister har många nazistorganisationer börjat sprida propaganda som förespråkar den "ryska vägen". I Ryssland har flera domare blivit utsatta för angrepp, flera har även mördats.
"Det är viktigt att övervaka nazistorganisationer för att klargöra om de börjat använda sig av liknande metoder ", står det i rapporten. Marés som ligger bakom rapporten påpekar samtidigt att Tjeckiska högerextremister har goda kontakter med ryska organisationer.

Rapporten vars engelska upplaga heter "Fight against extremism" släpptes förra veckan av Tjeckiens inrikesdepartement.