Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Två personer boende i Örebro har vid upprepade tillfällen utsatts för rasistiska trakasserier av sin granne. Det gick så långt att en av dem flyttade från lägenheten på grund av rädsla.

Flera händelser har polisanmälts. I augusti 2011 knackade 45-åringen på målsägandenas dörr när en av dem öppnade skrek 45-åringen "jävla neger åk hem till Afrika". Liknande händelser utspelade sig flera gånger och de boende kände sig rädda. Vid ett tillfälle slog grannen med batong på dörren. Han har även kastat bananskal och korv utanför lägenheten.

De boendes vän utsatts för 45-åringen när han stod på balkongen. "Åk hem till Afrika, vill ni ha bananer, jävla negrer", skrek han.

Trakasserierna gick så långt att en av de boende flyttade från lägenheten av rädsla.

45-åringen uppger själv att han provocerats av att grannarna diskat efter klockan elva på kvällen. Han uppger även att han förvånats över att de som bodde i lägenheten var av afrikanskt ursprung och att han blev arg för att en av dem inte förstod svenska. Han nekar till han slängt bananskal utanför lägenheten. 45-åringen hävdar att det var en utanför en annan familjs dörr han slängt bananskal.

Örebros tingsrätt slår fast att 45-åringen allvarligt kränkt de målsägande och att det är uppenbart att 45-åringen hyser rasistiska åsikter. Mannen är tidigare straffad för brott mot knivlagen och olaga hot. Tingsrätten skriver att normalt skulle 45-åringen dömas till fängelse men att 45-åringens psykiska problematik ska tas i beaktning. Därför döms 45-åringen till skyddstillsyn och skadestånd på sammanlagt 18 500 kronor.