Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På Newsmill skriver Fuad Mor, som Expo tidigare har rapporterat om [se pdf längst ned], som tills nyligen bodde i området Hovsjö i Södertälje. Mor som själv inte är praktiserande muslim beskriver i debattinlägget sina upplevelser av trakasserier och hot.

– Här, i det av kristna familjer dominerade bostadsområdet tvingades jag och min familj uppleva förföljelse och trakasserier av den enda anledningen att vi är födda muslimer. Och det hemska är att de som trakasserade oss var kristna unga män, söner till kristna föräldrar som själva flytt från etniskt och religiöst förtryck i sina hemländer, skriver han bland annat.

I inlägget riktar Fuad Mor även kritik mot politikerna som han anser inte tar förföljelser på grund av religion på allvar.

En annan som reagerat på situationen i Södertälje är frilansjournalisten Sakine Madon. Även hon skriver på Newsmill och ställer sig där frågan varför så få bryr sig om situationen och svarar själv: "Min gissning: vänstern duckar för att de som trakasserar i Södertälje har utländsk bakgrund. Samma så kallade antirasister som letar islamofobi under minsta lilla sten bryr sig föga när muslimer inte kan bo i Ronna eller Hovsjö. Och högerdebattörer, å andra sidan, är måttligt intresserade av rasism mot muslimer."

Läs Expos reportage från nr 3-2009: expo-3-09-ombytta-roller.pdf