Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polisen hade redan innan oroligheterna fått indikationer på att högerextrema planerade att starta bråk. Under kvällen byggdes barrikader upp som sattes i eld, fönster krossades och polisen attackerades med flaskor och sten. Några av högerextremisterna gjorde hitlerhälsningen, andra viftade med Arpad-fanan, som användes av det fascistiska Pilkors-partiet under andra världskriget. Ett stort polispådrag svarade med vattenkanoner och tårgas. Fyra poliser skadades lindrigt i tumulten, uppger TT.

Tidigare under dagen samlade den konservativa oppositionen ett par hundratusen personer i en fredlig manifestation, som bland annat krävde premiärministerns avgång.

Högerextremister orsakade även förra året oro i huvudstaden. I september och oktober utbröt kravaller på Budepests gator sedan det avslöjats att den socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsany medvetet lurat väljarna om det ekonomiska läget i landet. Då försökte högerextremister i samband med 50-årsminnet av Ungernrevolten ansluta till en demonstration anordnad av det konservativa oppositionspartiet Fidesz. Enligt TT befarade polisen att en liknande situation skulle uppstå även under gårdagens demonstration.