Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det som i förra månaden började som mindre protester mot ombyggnaden av Gezi park i Istanbul växte till omfattande massdemonstrationer med tiotusentals personer. Demonstranterna protesterade mot premiärministern Tayyip Erdogans allt mer auktoritära styre över Turkiet.

Efter oroligheterna har turkiska ledare antytt att det är utländska krafter som ligger bakom protesterna. Tayyip Erdogan tror på en konspirationsteori där "utländska kretsar", lobbyister, utländska medier och terrorister orkestrerar protesterna för att skada Turkiets ekonomi och styre. Vicepremiärministern Besir Atalay gick längre och pekade specifikt ut judarna i en intervju i en turkisk tidning i måndags. Atalay tror på den antisemitiska föreställningen att judar är illojala medborgare, att de har en kollektiv agenda och kontrollen över världens medier.

– De är alla enade. På ena sidan har du den judiska diasporan. Ni har sett utländska mediers attityder över händelserna i Gezi Park, hur snabbt de blandade sig i och hur snabbt och brett de rapporterade om det innan någon analys hade gjorts, uttalade Atalay i intervjun i måndags.

Enligt tidningen ska han även ha sagt att: "Det finns de i och utanför vårt land som är missunnsamma över att Turkiet växer så snabbt.". Uttalanden har dock dementerats av Atalays adminstration.

"Vicepremiärminster Besir Atalay har inte gjort någon sådan analys eller uttalande", står det i administrationens pressmeddelande, rapporterar Reuters.

Även Ankaras borgmästare Melih Gokcek har tidigare påstått att protesterna i Gezi park är den "judiska lobbyns påhitt".

Den judiska världskongressen har fördömt Besir Atalay och det judiska samfundet i Turkiet är oroliga för att utspelet ska leda till repressalier mot dem.

"Vi försöker få information om innebörden, vidden och detaljer i vicepremiärminister Besir Atalays påstående att 'den judiska diasporan ligger bakom Gezi-protesterna."

I Världskongressens uttalandet står det också:

"Judiska turkiska medborgare så väl som judar runt om i världen kan drabbas och pekas ut som måltavlor på grund av en sådan generalisering. Vi vill uttrycka vår oro och att vi är medvetna om vilka konsekvenser sådana föreställningar kan leda till".