Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Han sa j*vla äckel" stod det på en skylt som en kvinna bar. "Hon sa åk hem till ditt land", stod det på en annan skylt.

Vandringen anordnades av det privata initiativet Hijabuppropet som startade som en reaktion på att en gravid kvinna i slutet av förra veckan misshandlades i Farsta. Hon attackerades för att hon bar slöja. Gärningsmannen är inte gripen, men polisen utreder hatbrott.

Söndagen förra veckan väckte en debattartikel i Aftonbladet stor uppmärksamhet. Artikelförfattarna uppmanade alla kvinnor att på måndagen bära slöja för att protestera mot hatbrotten. Kvinnan i Farsta är en av många som drabbats av de antimuslimska brotten.

Justitieministern Beatrice Ask bjöd in initiativtagarna till hijabuppropet till ett möte. På det fick hon en kravlista. Ett av kraven var att regeringen måste tillsätta en kommission för att utreda hur utbredda antimuslimska hatbrott är och ta fram en åtgärdsplan.

– Det är svårt att säga hur mötet gick. Ännu har ingen kommission upprättats. Ask har lovat att återkomma till oss, säger Bilan Osman, en av initiativtagarna till Hijabuppropet.

På fredagen samlades ett 30-tal personer på Sergels torg i Stockholm för att tillsammans tåga i tystnad till Medborgarplatsen.

– Det är jättebra att det här börjar uppmärksammas. Men vi kan inte vara nöjda innan hatbrotten upphör, säger Osman.

Samtidigt som tåget samlades rapporterades det att den gravida kvinnan i Farsta misshandlats igen. Flera gärningsmän uppges ha slagit kvinnan och krävt att hon ska ta tillbaka sin förra anmälan. Kvinnan tvingades uppsöka sjukhus. En polisanmälan upprättades i torsdags och polisen utreder övergrepp i rättssak, skriver Dagens Nyheter.