Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I mars 1992 dödades antirasisten Henrik Christensen av en kraftig brevbomb på Internationale Socialisters kontor i Köpenhamn. Mordet har inte klarats upp, men nu har den avhoppade nazisten Kim Fredriksson lämnat nya uppgifter till Ekstrabladet som kan leda till att fallet återupptas. Han berättar om ett möte, som hölls 2000, med ledande nazister från Öresundsregionen.

Den som höll i mötet var den nu avlidne Marcel Schilf, nazistorganisationen Blood and Honours dansktyska ledare. På mötet ska nazisterna talat om hur de ska bemöta militanta antifascistiska grupperingar. Schilfs svar ska varit att de skulle göra som i Danmark.

– Och så hänvisade han till bomben i Søllerødgade 1992, då de 'tog hand om kommunister', säger Kim Fredriksson för Ekstrabladet.

Schilf ska flera gånger ha talat om mordet och om att använda bomber mot antifascister.

Enligt Fredriksson ska flera nazister som haft höga positioner i Blood and Honour känt till Schilfs inblandning i mordet. Fredriksson uppger att han valt att gå ut med informationen eftersom han lämnat den nazistiska rörelsen och numera är antirasist.