Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Peter Mangs har bland annat dömts för två mord och åtta mordförsök. Mangs har tidigare nekat till samtliga brott. I veckan erkände Peter Mangs till Sydsvenskan att han begått ett av de mord som han dömts för och han antydde även att han låg bakom ett mord som han friats från. Chefsåklagare Solveig Wollstad är inte förvånad över att Mangs börjat prata.

– Ja, alltså det var väl inte helt oväntat. Han har ju pratat om brotten tidigare för andra personer, säger hon till Sveriges Radio.

När det gäller mordet som Peter Mangs antytt att han begått är chanserna små för att det tas upp. Grundprincipen är att en person inte ska dömas för ett brott som han friats för, skriver Sveriges Radio.

Mangs misstänktes inledningsvis bland annat för ytterligare två mordförsök som aldrig prövats i rätten. Dessa kan tas upp igen. Ett gäller en 16-årig pojke som mördades med flera skott när han cyklade till sin fotbollsträning 2006. Ett annat gäller en man som sköts i ryggen på en busshållplats några veckor innan Mangs greps.

– De är ju nedlagda för att jag bedömde, och min kollega också, att vi inte kunde styrka brott. Skulle det komma fram nya saker där kan man alltså öppna utredningen på nytt, säger chefsåklagare Solveig Wollstad till Ekot.

Ämnen i artikeln