Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I januari 2008 fastställde Svea Hovrätt en tidigare tingrättsdom som gav Kennert Nilsson en månads fängelse för grovt rattfylleri. I samband med utredningen kring brottet hade Nilssons körkort återkallats tillfälligt vid två tillfällen.

För att mildra efterverkningarna av domen gick Nilsson med på att installera alkolås i sin bil. I Transportstyrelsens beslut om återkallande av körkortet framgår att Nilsson vid två tillfällen försökt starta bilen trots att han druckit och haft en promillehalt i blodet som överstiger gränsvärdena för rattfylleri.

Dessutom har Kennert Nilsson gjort sig skyldig till två fortkörningar sedan 2008. Efter att han i mars i år orsakat en kollision genom att ignorera väjningsplikt tog Transportstyrelsen beslutet att återkalla Nilssons körkort helt och hållet.

Chaufför utan körkort

Kennert Nilsson står på Sverigedemokraternas valsedel till fullmäktige i Helsingborg, med titeln chaufför.

Hur går det att vara chaufför utan körkort?

- Det blir lite halvbesvärligt, säger Kennert Nilsson. Men det är under överklagande och jag räknar med att få tillbaka körkortet snart.

Kennert Nilsson nekar visserligen inte till anklagelserna men han tycker inte att han visat sig olämplig som förare.

Har du informerat partiet om dina trafikbrott och att du blivit av med körkortet?

- Jag har inte ansett det vara lönsamt förrän jag vet slutresultatet, men det är ju ingen bra reklam för partiet det förstår jag, säger Kennert Nilsson till expo.se.

Den senaste veckan har ytterligare två kandidater uppmärksammats för samma brott. Benny Johansson som kandiderar för Sverigedemokraterna i Västervik väntar fortfarande på rättegång. Bengt-Göran Johansson i Oskarshamn fick lämna politiken efter att det blivit känt att han dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Valberedningens ansvar

Michael Rosenberg är ordförande för Sverigedemokraternas Helsingborgsavdelning. Han känner inte till att partikamraten Kennert Nilsson har blivit av med sitt körkort.

- Det här är helt och hållet en valberedningsfråga så du får ta kontakt med dem, säger Rosenberg.

Men du har ingen spontan kommentar om hans lämplighet som kandidat?

- Nej det är valberedningens ansvar, jag har inte mycket att säga om det.

Expo.se har sökt Liz Edman i valberedningen för en kommentar.

Ämnen i artikeln