Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expos granskning kan avslöja SD-kandidater som förnekar Förintelsen, skriver under mejl med nazistiska hälsningar och donerar pengar till nazistiska grupper.

Undersökningen berör personer som på olika sätt är eller har varit kopplade till vit makt-miljön eller Nationaldemokraterna. Det handlar om personer som har eller har haft konton på det nazistiska forumet Nordisk.nu, personer som sponsrat vit makt-rörelsen genom att beställa propaganda och personer som på andra sätt haft samröre med vit makt-rörelsen. De har bland annat deltagit på nazistiska möten, varit medlemmar i ett nazistparti eller varit engagerade i skinnskallegäng.

Granskningen visar att Sverigedemokraterna har kandidater med vit makt-kopplingar i 28 av de 233 kommuner där partiet kandiderar, det betyder en kandidat med vit makt-koppling i var åttonde kommun. Sammanställningen omfattar totalt 51 personer, varav fyra har flera typer av kopplingar till vit makt-rörelsen eller Nationaldemokraterna.

Med i nazistiskt internetforum
21 av partiets kandidater till kommun, landsting eller riksdag, är eller var tidigare i år medlemmar på det nazistiska forumet Nordisk.nu. Några medlemmar har nöjt sig med att skaffa ett eget konto på forumet, medan andra kandidater är mycket aktiva.

Isak Nygren, lanstingskandidat i Södermanlands län och 4:e namn på partiets lista i Katrineholms kommun, har varit aktiv på forumet Nordisk.nu. I ett av inläggen skriver han att islam är "en våldsam pedofilsekt".
Isak Nygren vill inte ta avstånd från inlägget.
– Islam uppmuntrar till pedofili, ta till exempel profeten Muhammed. När han var 51 år så gifte han sig med en sex-årig flicka som hette Aisha.

Du har tidigare fått lämna ungdomsförbundet, varför?
– Det var vissa anklagelser, alla var inte sanna. Men jag vet inte exakt.

Hängde det ihop med att du har haft samröre med de indentitära rörelserna (en del av vit makt-rörelsen)?
– Ja, det tror jag.

Tycker du att det är positivt att Sverigedemokraterna är mer toleranta än ungdomsförbundet inför detta?
– Jag tror att ungdomsförbundet har missuppfattat. Men jag vet inga detaljer.

Förnekar Förintelsen
Ibb Malmgren, SD-kandidat i Höör är också medlem på Nordisk.nu. Han skriver i ett inlägg från 2007 att han tror att Förintelsen var en bluff. Själv förnekar han med bestämdhet att han ska ha skrivit något sådant och anser att han blivit utsatt för ett sabotage.
- Jag tror att någon har skrivit de här inläggen i mitt namn för att jag är Sverigedemokrat, säger Ibb Malmgren till Expo.

Kontot är dock fortfarande kopplat till Malmgrens mejladress.

Även Christian Hendlertz, 6:e namn på Sverigedemokraternas lista i Klippan, förnekar Förintelsen på Nordisk.nu, i ett inlägg från 2007.

Expo har förgäves sökt Hendlertz för en kommentar.

Sponsrar vit makt-rörelsen
Hendlertz finns också på andra håll i Expos sammanställning, då hans namn i likhet med sexton andra kandidaters finns i kundregister hos olika vit makt-bolag. Hendlertz har sponsrat den svenska vit makt-miljön då han köpt musik från Sniper records.

Andra kandidaters namn finns i kundregistret för Nordiska förlaget, Nordland och Hammarslag. Dessa bolag saluför, eller har sålt nazistisk litteratur och musik. Intäkterna från försäljningen används till att finansiera den svenska naziströrelsens aktiviteter.

Ytterligare namn står ut i Expos sammanställning. Dennis Fernholm, som kandiderar för Sverigedemokraterna i Borås, deltog i dokusåpan Robinson 2004 och uppmärksammades då för att han hade varit legosoldat i Pluton Viking som åkte ner till kriget i det forna Jugoslavien för att strida i inbördeskriget. I samma pluton fanns även den ökände nazisten Curt Linusson som idag driver Legion Wasa.

Fernholm vill inte kommentera sitt förflutna.
- Har du aldrig kört moppe utan hjälm, säger han och undrar vad det finns för intresse av att rota i det förflutna.

- Det är över tjugo år sedan. Ibland går man vidare med livet.

Samröre med nazister
Thomas Holmberg, som kandiderar för Sverigedemokraterna i Vimmerby och i Kalmar läns landsting, har 2006 donerat pengar till Svenska motståndsrörelsen via SMS. Expo har förgäves sökt honom för en kommentar.

Peter Kronström som är partiets 6:e namn på kommunlistan i Kalmar deltog 1997 på ett nazistmöte arrangerat av Smålands SA och Nationalsocialistisk front (numera Svenskarnas parti). Dessutom kontrollerades han av polis vid en konsert arrangerad av nazistorganisationen Blood & Honour i Tannåker 2003.
Kronström har också ett konto på det nazistiska forumet Nordisk.nu där han gör reklam för vit makt-bandet Bärsärkarna.
Peter Kronström har i en tidigare intervju med Expo nekat till alla uppgifter och inte velat kommentera hur hans namn hamnat i polisens rapporter.

Tidigare medlemmar i Nationaldemokraterna
Åtta av Sverigedemokraternas kandidater har tidigare varit medlemmar i Nationaldemokraterna. Partiet bildades 2001 efter en splittring inom Sverigedemokraterna och beskrivs av Sverigedemokraterna som "kryptonazistiskt".

Sven Erik Karlsson är Sverigedemokraternas andranamn i Högsby kommun. 2004 var han medlem i Nationaldemokraterna.
 
– Jag bytte parti för att jag tyckte SD hade bättre budskap, som passade mig.
 
SD anser att ND är kryptonazister, vad har du för kommentar till det?
­– Det vill jag inte uttala mig om. Det vill jag inte säga något om.
 
Kan din politiska bakgrund vara en belastning i valet?
– Jag har inte haft några besvär av det. Det är ingen i Sverigedemokraterna som har haft något att klaga på det, säger Karlsson som tror att hans chanser att få ett mandat i Högsby är stora.

Nationaldemokraterna har täta kontakter med det nazistiska nätverket Fria nationalister. Bland annat har personer ur nätverket hjälpt Nationaldemokraterna i deras arbete för att få presstöd för sin tidning Nationell Idag.

Nätverket Fria nationalister är organiserat kring den nazistiska nyhetssajten Info-14, som också fungerar som navet i arrangemangen kring den årliga Salemmarschen.

FAKTA: SD-kandidaternas kopplingar till vit makt-rörelsen och Nationaldemokraterna:
21 kandidater är eller har varit medlemmar på Nordisk.nu
8 kandidater har tidigare varit medlemmar i Nationaldemokraterna.
17 kandidater finns i kundregister hos verksamma eller tidigare verksamma vit makt-bolag.
9 kandidater har andra typer av kopplingar. Exempelvis medlemskap i det nazistiska Nordiska rikspartiet, deltagande på nazistmöten och tidigare engagemang i skinnskallegrupper.

Totalt 51 personer ingår i sammanställningen, varav fyra har flera typer av kopplingar till vit makt-rörelsen eller Nationaldemokraterna.