Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En valframgång för Sverigedemokraterna kommer inte bara leda till en plats i riksdagen. Partiet kommer dessutom att erövra nya mandat runt om i kommunerna.

I förra valet ledde den oväntade framgången till internt kaos. Det fanns inte tillräckligt med folk för att täcka alla mandaten. Samtidigt hoppade flera av de invalda kandidaterna av partiet. I dag har Sverigedemokraterna 57 tomma stolar. Resten av partierna har tillsammans fem.

I årets valrörelse jobbar Sverigedemokraterna för att inte hamna i samma läge igen. I februari meddelade partit att de bestämt sig för att det "inte får bli några tomma stolar i kommunerna efter årets val".
Expos granskning visar att partiet kommer få svårt att nå sitt mål.

Saknar kandidater

Med en dryg månad kvar till valet saknar partiet kandidater i nära en tredjedel av landet. Enligt en sammanställning från Valmyndigheten över partiets registrerade kommuner den 3 augusti finns partiet representerat i 204 av landets 290 kommuner. I valet för fyra år sedan hade partiet kandidater i 128 kommuner.

I fyra av tio kommuner där partiet ställer upp har det bara tre kandidater eller färre. I en av fem kommuner där partiet kandiderar finns det bara ett namn.

Under de senaste två veckorna har partiet dessutom fått se fyra av sina kandidater hoppa av. I två kommuner står partiet nu helt plötsligt utan officiella kandidater.

"Pratade så mycket om islamister"

I Hedemora har förstanamnet Ingela Wegefalk avsagt sig in plats på listan. Efter att ha tackat ja till att kandidera fick hon aldrig någon information från partiet förklarade hon i Dala-Demokraten under förra veckan.

Den 6 augusti meddelade Juha Ruuska, en av partiets kandidater i Mariestad att han inte längre kandiderar för Sverigedemokraterna.
- Det är mer av personliga skäl samt att de pratade så mycket om islamister som inte föll mig i smaken, förklarade han för Expo.se

Det är inte första gången Sverigedemokraterna blir av med en kandidat i Mariestad. Tidigare har femtenamnet Marrlis Lundgren lämnat sin plats på listan. I slutet av juli hoppade förstanamnet Staffan Gising av under uppmärksammade former. Bland annat jämförde han partiets politik mot muslimer med Hitlertyskland.

Enda namnet försvinner

Även i Vaggeryd har partiet tappat sin kandidat. Partiets enda namn Gunnar Danielsson meddelade under förra veckan att han på grund av tidsbrist inte längre ställer upp för partiet. Partiet står nu utan en officiell kandidat i kommunen

I en av kommunerna i Stockholms län är läget likadant. Efter att Expo.se i början av augusti avslöjat att partiets enda namn gjort sig skyldig till upprepade våldsbrott valde han självmant att dra sig tillbaka.

Håller fast vid sitt mål

Erik Almqvist, pressekreterare och ordförande för Sverigedemokraterna ungdomsförbund, menar att det är svårare för Sverigedemokraterna än andra partier att få personer att kandidera.
- Det medför vissa risker för många. Dels för att utsättas för social utfrysning och stigmatisering. Det kan ju vara att man får problem i facket, på arbetsplatsen, familjen eller liknande.

Trots att partiet är långt i från att ha kandidater över hela landet är Erik Almqvist optimistisk.
- Det ser inte så dåligt ut egentligen. Vi har ett antal valombudsmän som har jobbat med vaska fram kandidater och de har fått jobba väldigt brett under våren i samtliga kommuner. Nu ser vi vilka kommuner vi behöver sätta in punktinsatser i.

Med bara en månad kvar till valet vill inte Erik Almqvist garantera att det inte blir några tomma stolar efter valet.
– En sådan garanti kan ju inget parti ge. Men det är i alla fall vår målsättning. Vi kommer definitivt att ha mycket mindre problem med att besätta våra platser efter det här valet mot vad vi hade förra valet.

Ämnen i artikeln