Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I förra valet ledde den oväntade framgången till internt kaos. Det fanns inte tillräckligt med folk för att täcka alla mandaten. Samtidigt hoppade flera av de invalda kandidaterna av partiet. I dag har Sverigedemokraterna 57 tomma stolar. Resten av partierna har tillsammans fem. 

I årets valrörelse har Sverigedemokraterna jobbat för att inte hamna i samma läge igen. I februari meddelade partiet att de bestämt sig för att det "inte får bli några tomma stolar i kommunerna efter årets val".

I augusti avslöjade Expo att partiet, men en dryg månad kvar till valet, saknade kandidater i nära en tredjedel av landet. Enligt en sammanställning från Valmyndigheten över partiets registrerade kommuner den 3 augusti fanns partiet representerat i 204 av landets 290 kommuner. I valet för fyra år sedan hade partiet kandidater i 128 kommuner. 

– En sådan garanti kan ju inget parti ge. Men det är i alla fall vår målsättning. Vi kommer definitivt att ha mycket mindre problem med att besätta våra platser efter det här valet mot vad vi hade förra valet, förklarade Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist då.

Redan nu visar det att partiet kommer att ha svårt att klara sitt mål. I 20 kommuner har partiet inte tillräckligt med kandidater. Totalt saknar partiet företrädare till 27 stolar runt om i landet.

Ämnen i artikeln