Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jimmie Åkesson talade om "den nya våldtäktsvågen" och skyllde den på invandringen från Afrika och mellanöstern.
– Jag vill påstå att det borde vara ganska uppenbart för alla som inte medvetet väljer att blunda för att kulturskillnader och kanske då mer specifikt den hemska kvinnosyn som finns inom vissa kulturer i Afrika och Mellanöstern. Det är någonting som är nödvändigt att erkänna och studera om vi ska förstå och i slutändan stoppa den nya våldtäktsvågen.

Rapport om våldtäkter

Partiet kommer att lansera en kampanj mot våldtäkterna. Bland annat ska partiet släppa en rapport där man gått genom alla våldtäktsdomar under förra året. Enligt Jimmie Åkesson är invandrare från Mellanöstern och Afrika kraftigt överrepresenterade i statistiken över anmälda våldtäkter. Han lutar sig emot statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Men enligt Brås utredare Klara Hradilova Selin beror det ökade antalet väldtäktsanmälningar inte på någon ny "våldtäktsvåg". I Ekot menar hon att det dessutom finns andra faktorer än nationalitet som spelar större roll för brottet, som social bakgrund, inkomst och utbildning.

Vanlig fråga för extremhögern

Våldtäkter har varit en hjärtefråga för Sverigedemokraterna under lång tid. De är inte heller ensamma om att tala invandrare som mer våldtäktsbenägna. Nationaldemokraterna bedrev under början av 2000-talet en liknande kampanj. Även flera vit makt-grupper har drivit kampanjer mot våldtäkter.

Enligt Jimmie Åkesson ska våldtäkterna minskas genom bland annat en begränsning av invandringen från Afrika och Mellanöstern. Han betonade också i sitt tal att det finns många invandrare som sköter sig och menade att utspelet inte syftar till att svartmåla alla invandrare.

Frågan gav också Sverigedemokraterna en möjlighet att värja sig från anklagelserna om att partiet är "kvinnofientligt", och på samma gång försöka locka fler kvinnliga väljare.
Våldtäkterna är en fråga för landets kvinnor, menande Jimmie Åkesson och påstod att landets feminister svikit kvinnorna.
– Frågan är känslig för dess starka koppling till landets huvudlösa massinvandringspolitik.

Jimmie Åkessons sommartal lockade en stor publik, varav de flesta var tillresta sverigedemokrater. Utöver våldtäkterna fokuserade han på två av partiets profilfrågor, familjepolitiken och äldrepolitiken.
Han kommenterade också den senaste tidens spekulationer om hur riksdagspartierna ska agera om Sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen. Jimmie Åkesson gjorde klart att han kan tänka sig att samarbeta med vem som helst, om partiet och dess väljare får ut något av det. Samtidigt varnade han:
- Vi räds inte ett nyval.

Ämnen i artikeln