Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på lördag förmiddag som partiets funktionärer upptäckte vandaliseringen. Under natten hade någon brutit sig in i stugan, sprutat med en brandsläckare och förstört inredningen.
Enligt Linus Bylund, ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, har partiet haft möte med polisen om hur säkerheten kring valstugan kan höjas.
– Vi menar att det är inte några större resurser som kommer tas från polisen. Man har idag uppsamlingsplatser där man står och väntar på larm. Det är ganska enkelt att flytta det till den delen av Sergels torg. Det är också en diskussion som förs med polisen.

Det handlar inte bara om att skydda valstugan från vandalisering. Flera av partiets funktionärer känner sig hotade även på dagtid, menar Linus Bylund.
- Det har varit mycket hot på dagarna också. Även om det inte har blivit några allvarliga saker. Det beror kanske främst på att polisen står en bit ifrån. Men ibland är det helt tomt och då känner sig framför allt unga och kvinnor hotade.

Annars är Linus Bylund är förtegen om dialogen med polisen.
– Vi kommer inte att kräva det eller det. Vi kommer att kräva att vi kan arbeta i fred i ett fritt land utan att behöva vara rädda för liv och egendom.

Enligt polisen i Stockholms city finns det redan idag en allmän kommendering som bevakar alla partiers torgmöten och valstugor.

För två veckor sedan sökte Sverigedemokraterna polisbeskydd vid sin valstuga i Norrköping. Men då fick partiet nej.
Per-Åke Olsson, kommissarie på Norrköpingspolisen, sa då till till Folkbladet att han inte uppfattar hotbilden mot Sverigedemokraterna som speciell i sammanhanget.
– De får engagera ordningsvakter själva, och stå för den kostnaden. Men om det blir problem dag ut och dag in, så kan det hända att vi måste vara där, och då står vi för den allmänna ordningssäkerheten. Men vi kan inte vara där standby 24-timmar om dygnet.

Ämnen i artikeln