Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I oktober 2001 dömdes kandidaten av hovrätten i västra Sverige för att ha gjort sig skyldig till misshandel i fyra fall, olaga hot mot sju personer, framkallande av fara för annan, hemfridsbrott och skadegörelse.

Domen behandlar bland annat händelsen natten mot 17 juli samma år. Kandidatens hustru hade begärt skilsmässa och mannen hade flyttat från parets gemensamma bostad. Den aktuella natten har han brutit sig in i hustruns hem, hotat och misshandlat henne. Han har bland annat skallat kvinnan, suttit på henne och viftat med en kniv framför hennes ansikte samtidigt om han sagt "jag har sån god lust att döda dig".

Polis tillkallades men inget gripande gjordes. Kvinnan, parets gemensamma barn och kvinnans mamma avvek på polisens uppmaning från platsen i bil.

Misshandlar förbipasserande
Lite senare fortsatte misshandeln ute på landsvägen, efter att kvinnan och dennas mamma påträffat mannen gående på vägen. Mannen hoppade upp och klamrade sig fast på motorhuven och skallade sönder framrutan. Han grep sedan tag runt ratten och styrde bilen ner i diket. När kvinnan försökte fly fortsatte han misshandeln, han sparka henne på kroppen och i huvudet, detta samtidigt som hon höll barnet i famnen.

Ett antal bilar som körde på vägen stannade för att se vad som stod på. Även dessa personer utsattes för hot och misshandel av sverigedemokraten.

Till slut lyckades kvinnan och barnet fly från platsen i en förbipasserande lastbil.

Tingsrätten dömde sverigedemokraten till ett år och sex månaders fängelse. Men hovrätten valde på grund av mannens mentala hälsa att sänka straffet till tre månaders fängelse på villkor att han gick med på att genomgå psykiatrisk behandling.

Partiet vill inte kommentera
Mannen förekommer i nio avsnitt i polisens belastningsregister. Han har under åren bland annat gjort sig skyldig till ytterligare tre fall av misshandel, medhjälp till försök till bedrägeri, stöld och våldsamt motstånd.

Expo.se har varit i kontakt med partiets centrala ledning som säger att man i dagsläget inte har någon kommentar men ber att få återkomma i början på nästa vecka.

Av hänsyn till brottsoffren har expo.se valt att låta mannen vara anonym.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN