Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

2005 valde vice ordförande i Sverigedemokraterna Gävle, Robert Söderström, att lämna partiet. Han hade då tröttnat på rasismen i partiet. Framför allt var han besviken på Gävleavdelningens ordförande och frontfigur Roger Hedlund.
– Roger Hedlund kunde säga i mindre sällskap att man skulle kasta ut svartskallarna. Varför ska man säga så, undrar Robert Söderström.

- Om det nu stämmer, det han påstår, så borde han ha lämnat partiet mycket tidigare, och inte varit med i ett och ett halvt år. Det handlar om en bitterhet från hans sida, säger Roger Hedlund som är första namn på listan i valet till kommunfullmäktige i Gävle.

Fick kontakt på internet

Det var under 2003 som Robert kom i kontakt med Sverigedemokraterna första gången. Han var kritisk till den svenska flyktingpolitiken och via diskussioner på det populära internetforumet Lunarstorm kom han i kontakt med en lokal företrädare för partiet. De bestämde möte.

– Vi träffades på krogen och jag tyckte att han verkade vettig och beslutade mig för att bli medlem, berättar Robert.

Efter det första mötet hade Robert inte direkt någon kontakt med partiet innan han blev tillfrågad om han ville bli styrelsesuppleant. 2004 blev han invald i Sverigedemokraterna Gävles styrelse.

- Jag blev lite förvånad att de ville välja in mig i styrelsen, jag hade ju inte varit på något möte. Men jag sa att det var okej, säger Robert.

Svartskallarna skulle ut

Redan vid första styrelsemötet reagerade Robert på att det inte var någon ordning i partiet. Han tyckte det saknades struktur och en handlingsplan. Ju längre tiden gick och ju större förtroende hans partimedlemmar fick för honom desto grövre blev språket.

– När vi satt på krogen sade flera styrelsemedlemmar, bland annat ordförande Roger Hedlund, att de tyckte att alla svartskallar skulle kastas ut. Jag reagerade på det och försökte leda samtalen i en annan riktning, berättar Robert.

Det var inte bara på krogen som invandrarna ständigt kom på tal.

– Under flera styrelsemöten försökte jag få Roger Hedlund och övriga i styrelsen att förstå att allt inte är invandrarnas fel och att dom inte behöver stå i centrum för varje motion och tanke som kommer. Svaret då blev att det är SD:s hjärtefråga, säger Robert

Roger Hedlund anser att Robert Söderströms påståenden är tagna ur luften:

- Vi pratar över huvud taget inte politik på våra styrelsemöten, säger han. Vi pratar verksamhet och inte politik.

Hyckleri i partiledningen

Den 19 januari 2005 hade Sverigedemokraterna årsmöte i Valbo och Robert Söderström valdes till vice ordförande för avdelningen. Samma år satsade Sverigedemokraterna i Gävle på att få ett genombrott i politiken genom att ställa upp i valet till kyrkofullmäktige. Det var under ett planeringsmöte inför valet som Robert fick nog av Sverigedemokraterna.

– Roger Hedlund ville inte att jag skulle ställa upp i valet bara för att jag för ett antal år sedan var dömd för bland annat stöld och häleri. Jag tyckte det lät konstigt i och med att jag visste att Roger själv var dömd för bland annat stöld och misshandel, berättar Robert.

Sverigedemokraterna i Gävle ville fortfarande att han skulle vara aktiv i partiarbetet men att han inte skulle stå på listan på grund av den massmediala granskningen.

– Jag tycker det är att hyckla. Det är åtta år sedan jag gjorde de här brotten och det är inget jag är stolt över, säger Robert.

Roger Hedlund ser dock annorlunda på saken:

- Han valde självmant att gå efter att vi hade påpekat att hans förflutna skulle skada trovärdigheten för partiet, säger Roger Hedlund. Men han är uppenbarligen bitter över att han inte fick ställa upp i kyrkovalet och petades från styrelsen.

SD har en dubbel agenda

Robert Söderström säger att han bara vill uttala sig om Sverigedemokraterna i Gävle. När det gäller den lokalavdelningen har han sin ståndpunkt klar.

– I dag skulle jag säga att Roger Hedlund är rasist. Det han tycker och tänker är väldigt extremt. Att påstå att Sverigedemokraterna inte har en dubbel agenda vore att ljuga.

- Om jag nu är det, varför har han varit med i partiet i två år, svarar Roger Hedlund. Det är ju löjligt. Och en dubbel agenda finns inte, vad skulle vi tjäna på det? Det han säger är inte sant.

DANIEL POOHL, MIKAEL EKMAN, KAJSA LINDOHF

Ämnen i artikeln