Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den femte juli publicerade expo.se en artikel om tre kandidater i Gävle, som alla var dömda för brott. Som ett svar på detta plockade Sverigedemokraterna bort två av namnen då de tryckte nya valsedlar.

Men nu har alltså en genomgång av den uppdaterade valsedeln visat att det fortfarande finns sju kriminellt belastade kandidater bland de som SD vill ska representera dem i kommunfullmäktige i Gävle. Bland brotten märks misshandel, rattfylleri, stöld, olaga intrång och bedrägeri.

Misshandlade tidigare flickvän
En av kandidaterna dömdes 1996 till en månads fängelse för misshandel. Sverigedemokraten hade attackerat sin före detta, gravt hörselskadade flickvän.

I domen står:

”(Kandidaten) har den 23 mars 1996 i (plats), tillfogat (offrets namn) smärta och rodnader på halsen genom att med bägge händerna fatta ett stryptag om hennes hals och klämma åt. Till följd därav har andnöd uppkommit då lufttillförseln strypts. Vidare har han dragit henne i håret så att smärta uppkommit.”

Vill inte kandidera
När expo.se ringer upp kandidaten visar det sig att han inte är så nöjd med att kandidera för SD. Han var inte medveten om att han hade godkänt att partiet satte upp hans namn på en valsedel.

- Jag var inte beredd på att jag skulle vara med på någon lista, att man kunde kryssa för mig, säger kandidaten till expo.se.

Han berättar att han pratat med partiet och framfört sina tvivel. Han har då fått till svar att hans namn är så långt ner på listan att han troligen inte kommer väljas in i fullmäktige. I dagsläget är kandidaten inte ens säker på att han kommer att rösta på Sverigedemokraterna på söndag.

- Det lutar just nu åt att jag röstar på sossarna.

Den misshandel som kandidaten är dömd för kan han bara beklaga.

- Jag levde ett helt annat liv på den tiden. Det där är inte jag idag. Men det har hänt och så är det, säger han till expo.se

Ingen kommentar
Sammanlagt har Sverigedemokraternas nuvarande kandidater till kommunfullmäktigevalet i Gävle gjort sig skyldiga till sex fall av misshandel.

Roger Hedlund som är ordförande för Sverigedemokraternas Gävleavdelning, första namn på valsedeln och själv straffad för misshandel, har avböjt att kommentera uppgifterna.

KAJSA LINDOHF
MIKAEL EKMAN

Ämnen i artikeln