Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Misshandeln skedde i samband med en middag i Löfgrens hem. Offret knuffades, enligt domen, in i en vägg och uppger i förhör att det svartnade för ögonen i samband med knuffen. Hon fick också en skada på ena axeln.

Händelsen polisanmäldes och Löfgren dömdes i Västmanlands tingsrätt till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst. I domslutet står att "gärningen är att bedöma som misshandel som inte är ringa". Efter ett överklagande togs fallet upp i Svea Hovrätt, men även de bedömde Löfgren som skyldig och fastställde tingsrättens dom.

Nekar till brott

Joachim Löfgren själv har hela tiden nekat till anklagelserna och menar att han blivit felaktigt dömd.

- Min syn på det där är fortfarande att jag är oskyldig, säger Löfgren och berättar att han försökt få ärendet omprövat.

Han hävdar vidare att han har informerat partiet om domen, när kandidaturen blev aktuell.

Joachim Löfgren står på andra plats på Sverigedemokraternas valsedel till Västerås kommunfullmäktige. Han kandiderar även till landstinget i Västmanland och är dessutom vice ordförande i Sverigedemokraternas förening i Västerås.

Sverigedemokraterna går bland annat till val med krav om kraftigt skärpta straff för kvinnofridskränkningar, till exempel misshandel.

Expo.se har sökt ordföranden för Sverigedemokraterna i Västerås, Börje Brandhill för en kommentar.

Ämnen i artikeln