Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I fredags kallades polis till Expressens redaktion i Stockholm efter att aktivister från Svenska motståndsrörelsen spärrat ut- och ingångar. Tre personer greps. En 30-årig man, en 20-årig man och en 29-årig kvinna är nu misstänks för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp, enligt medieuppgifter.

Polisen är i dagsläget förtegen om detaljer kring händelsen. De två männen i Svenska motståndsrörelsen som misstänks för brott är sedan tidigare åtalade för attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i december 2013. Männen misstänks dessutom för att tillsammans begått skadegörelse på Kärrtorps gymnasium ett par veckor efter attacken.

20-åringen åtalas även för att ha misshandlat två personer i Stockholm den 26 juli 2013 och för att i november samma år brutit mot knivlagen. I december 2013 misstänks han för att ha begått en stöld i en vildmarksbutik.

2012 dömdes 20-åringen för misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. Det handlade om en uppmärksammad händelse på en nattbuss i Stockholm. 20-åringen hade hotat passagerare med kniv och gjorde hitlerhälsning. 20-åringen ska även försökt dra ut en kvinna från bussen. Två veckor innan attacken i bussen misshandlade 20-åringen en man på en fest.

20-åringen har även förekommit som misstänkt i flera brottsutredningar, bland annat ett mord i Vallentuna 2012 som han aldrig fälldes för.

Svenska motståndsrörelsen skriver på sin hemsida att de var vid Expressens redaktion för att "täcka så många utgångar som möjligt" för att konfrontera en reporter på tidningen som den senaste tiden granskat nazistorganisationen. Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser säger till Expressen att Svenska motståndsrörelsens aktion var ett angrepp på hela det demokratiska samhället.