Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I förra månaden gick Vatikanen ut med att den ultra-konservativa grupperingen SSPX behöver ställa sig bakom kyrkans grundläggande läror för att organisationen ska få återinträde i kyrkan. Vatikanen har skickat en inte offentliggjord lista med krav till SSPX.

Det som judiska grupper har reagerat på är bland annat ett uttalande från SSPX biskopen, Richard Williamsson, som gjort sig känd för att förneka Förintelsen. På sin blogg förra veckan skuldbelade han kollektivt det judiska folket för att ha dödat Jesus. Regis de Cacquery som leder en SSPX-orden i Frankrike skrev samma sak i en artikel förra månaden.

Anklagelsen om att judarna bär skulden till att Jesus korsfästes tog den katolska kyrkan formellt avstånd från vid det andra Vatikankonciliet 1962 – 1965.

"Vi uppmanar katolska kyrkan att avbryta förhandlingarna med extrema katolska grupper, tills det står klar att dessa grupper visar ett tydligt engagemang för att bekämpa antisemitism inom sina egna led." sa Rabbi Pinchas Goldschmidt som representerar flera europeiska rabbiner, enligt Reuters.

Talespersonen för en grupp överlevande från Förintelsen, Elan Steinberg, säger att den Katolska kyrkan tydligt måste markera att hatspridare inte har någon plats i deras led.

I två år har SSPX och Vatikanen försökt finna en kompromiss för att organisationen ska kunna ingå i Vatikanen.

SSPX:s ledare biskopen Bernard Fellay har enligt Reuters antytt att hans gruppering inte kommer att acceptera Vatikanens krav.

Vatikanen förväntar sig att SSPX besvarar kraven inom de närmsta månaderna.

Ämnen i artikeln