Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För några månader sedan talade opinionsmätningarna till Geert Wilders fördel och det spekulerades tillochmed om huruvida Wilders skulle kunna bli nästa premiärminister i Nederländerna.

I de senaste mätningarna har dock stödet för Wilders och hans Frihetsparti sjunkit, och har nu gått från att vara det parti med näst mest stöd bland väljarna till att bli det fjärde största partiet i landet.

Valets stora vinnare ser istället ut att bli Mark Rutte, ledare för liberakonservativa VVD, som nu leder opinionsmätningarna. I en intervju i brittiska The Times säger Mark Rutte att han håller dörren öppen för samarbete med såväl det socialdemokratiska PvdA som Geert Wilders och hans Frihetsparti.

Rutte säger till The Times att han visserligen inte har samma åskiter som Wilders när det kommer till islam, men att de ändå har en gemensam agenda rörande vissa förändringar i invandringspolitiken.

Enligt The Times menar dock flera politiska kommentatorer att Ruttes utspel endast är ett sätt att försöka plocka ytterligare väljare från andra partier.