Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Två personer är häktade, en man släpptes igår från häktet. Han är fortfarande misstänkt. Sedan finns det ytterligare en misstänkt, enligt åklagaren. Det är det som vi går ut med nu, säger Linda Pleym, informatör hos Malmöpolisen.

Flera personer misshandlades allvarligt i Malmö natten till söndagen i samband med en manifestation mot mäns våld mot kvinnor. En man fick svåra skallskador. Mannen vårdas på Universitetssjukhuset i Lund. Hans tillstånd beskrivs som allvarligt, men stabilt. En annan man fick en lunga punkterad av ett knivhugg och har opererats.

Polisen har gripit tre personer misstänkta för försök till mord efter dådet. Samtliga gripna kom från en grupp som under kvällen hade spridit propaganda för nazistiska Svenskarnas parti.

På onsdagen häktades två av de misstänkta, en 27-åring och en 24-åring. En 20-åring släpptes på fri fot eftersom Malmö tingsrätt ansåg att bevisningen mot honom inte höll för en häktning. Han är dock fortfarande misstänkt för mordförsök.

Efter häktningsförhandlingarna meddelade åklagare Neela Frisell att en fjärde man söks av polisen, misstänkt för delaktighet i mordförsök.

– Han är anhållen i sin frånvaro som misstänkt för mordförsök, säger Neela Frisell som uppger att det finns fler misstänkta, sa Frisell till Kvällsposten.

Tidigare har den man som blivit knivhuggen och fått sin lunga punkterad till Sydsvenskan pekat ut en fjärde person, som inte är anhållen, för att vara den som knivhögg honom. Det rör sig om en ledande aktivist i nazistiska Svenskarnas parti. Enligt uppgifter från flera håll ska den utpekade personen åtminstone befunnit sig på platsen.

Det är dock oklart om det är samma person som nu söks av polisen. Linda Pleym vill inte lämna ut några detaljer.

– Jag kan inte bekräfta någonting. Åklagaren har sagt till mig att det vi kan gå ut med är att det ytterligare en misstänkt och ingenting mer.

Den häktade 27-åringen har kopplingar till Svenskarnas parti. Även den släppta 20-åringen har en längre tid rört sig i vit makt-miljön och har deltagit på nazistpartiets aktiviteter.

Expo Idag har sökt åklagare Neela Frisell.

Ämnen i artikeln