F d Nordlandaktivist dömd för dråp | Expo.se

Annons

F d Nordlandaktivist dömd för dråp

Publicerad 2003-05-15 14:55

Den 28-årige man från Stockholm som stått åtalad för ett nio år gammalt mord dömdes den 15 maj av Stockholms tingsrätt för dråp till sex års fängelse.

Det var i september 1994 som en 59-årig lärare hittades död i sin lägenhet i Stockholm. Han hade blivit mördad och först för en dryg månad sedan kunde polisen gripa en 28-årig man för dådet. 28-åringen erkände efter ett kort förhör. Men vad som skett under de korta minuter som 28-åringen befann sig i lägenheten har enligt tingsrättens dom varit mycket svårt att reda ut. Tingsrätten skriver dock i sin bedömning att det är ställt utom tvivel att 28-åringen haft ihjäl 59-åringen. Tingsrätten skriver:

”Knivhuggens placering och skadornas art medger ingen annan slutsats än att [28-åringen] vid utförandet av gärningen varit helt likgiltig för om [59-åringen] skulle dö eller inte.”

Åklagaren yrkade på mord och livstids fängelse för 28-åringen men tingsrätten anser att det inte är utrett att den åtalade planlagt mordet och dömer honom därför till dråp. Maxstraffet för dråp är åtta år men tingsrätten tar hänsyn till att 28-åringen var ung när mordet begicks och sänker därför straffet till sex år.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons