Le Pen utesluten ur EU-parlamentet

Publicerad 2003-05-21 17:13

Front Nationals ledare Jean-Marie Le Pen är nu utesluten från EU parlamentet. I april avslog EU-parlamentet Le Pens överklagande av ett tidigare beslut från 2000, men beslutet tillkännagavs vid parlamentets sammanträde den 12 maj.

2000 togs det första beslutet i EU-parlamentet om att utesluta Le Pen, efter att han 1998 dömts till tre månaders fängelse för ”våldsamt upptädande vid möte” och ”publika förolämpningar” mot en meningsmotståndare under den franska valkampanjen 1997. Den missnöjde Le Pen svarade på EU-parlamentets beslut med att överklaga till EG-domstolen. I och med detta suspenderades beslutet, vilket innebar praktiskt att han kunde återta sin plats i EU parlamentet. Nu kan beslutet om uteslutning verkställas eftersom hans överklagan av det tidigare beslutet avslagits. Det ryktas dock att han ändå inte tänker hålla sig borta från EUs korridorer, då han i väntan på att hans överklagan ska utredas tänker arbeta som ”assistent” åt sin efterträdare Marie-France Stirbois.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.