Rättegång om videobomben

Publicerad 2003-06-24 17:03

Under stort säkerhetspådrag inleddes rättegången i Karlstad mot den 23-årige man från Smedjebacken som står åtalad för förberedelse till mord. 23-åringen greps i april i år sedan polisen vid en husrannsakan hittat en sprängladdning i en videokassett.

Det var en splitterbomb bestående av sprängdeg och spik som skulle detonera då videokassetten drogs ut från sitt fodral. Enligt den tekniska utredningen hade bomben så hög sprängkraft att den var dödlig. Det är dock oklart vem bomben var avsedd för.

23-åringen har nyligen kommit ut ur fängelset efter att ha avtjänat straff för delaktighet i en vapenkupp vid Älvdalens skjutfält år 2000 då tre automatvapen stals. Mannen ingår i en krets av tungt kriminellt belastade nazister i Värmland, däribland en 30-årig man i vars bostad sprängladdningen hittades.

23-åringen åtalas även för misshandel och hot mot tjänsteman. Åtalet för hot mot tjänsteman har samband med att 23-åringen under en beledsagad permission vid sitt föregående straff försökte rymma. Han hotade då en person från kriminalvården med en kniv som han tillverkat på fängelset.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.