Medeltidsveckan länkade till nazistföretag | Expo.se

Annons

Medeltidsveckan länkade till nazistföretag

Publicerad 2003-08-14 12:30

När medeltidsveckan på Gotland avslutades i helgen uppmärksammades arrangörerna på att deras hemsida var länkad till det nazistiska postorderföretaget Kungslänken.

Verksamhetsledaren för medeltidsveckan, Ulf Berg, är upprörd över det inträffade och valde att genast ta ner länken.

- Jag blir naturligtvis chockad när jag hör att det går att från vår hemsida komma till en nazistisk grupp.

Nu skärper ledningen rutinerna för medeltidsveckan till nästa år.

- Kanske ska vi bli hårdare och endast rekommendera till de sidor som bara tar upp medeltida företeelser. Medeltidsveckans hemsida ska inte vara någon informationstrampolin för politiska krafter vare sig på den ena eller andra sidan, säger ordföranden för Stiftelsen medeltidsveckan Rolf K Nilsson i ett uttalande.

Kungslänken är den nazistiska organisationen Nationell ungdoms relativt nystartade företag för försäljning av smidessaker och kläder med fornnordiska motiv. Företaget har sin bas i Ytterby utanför Göteborg och drivs av aktivister inom Nationell ungdom som tidigare låg bakom det ökända tryckeriet Rennemo tryck. Även Rennemo tryck hade kopplingar till Nationell ungdom. På tryckeriet trycktes flera nazistiska organisationers tidskrifter och propaganda, antisemitiska böcker och rasistiska häften.

Kungslänken har en än starkare koppling till Nationell ungdom och säkerhetspolisen misstänker att överskottet i företaget går till organisationen.

Ulf Berg är upprörd över att nazister profiterar på det svenska kulturarvet.

- Vi får absolut inte lämna fältet fritt åt de här grupperna. Det svenska, med allt från nationalsång till flagga, tillhör det svenska folket inte någon extremistgrupp, förklarar han.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons