Skärpt straff för nazistbomb

Publicerad 2003-09-03 18:02

Det blev skärpt straff i hovrätten för 23-årige man från Smedjebacken i Värmland som åtalats för att ha tillverkat en splitterbomb som kamouflerats i ett videofodral. Hovrätten höjde från fyra till fem års fängelse. I motiveringen till domen fastslår hovrätten att brottet är att betrakta som grovt.

Det var en splitterbomb bestående av sprängdeg och spik som skulle detonera då videokassetten drogs ut från sitt fodral. Enligt den tekniska utredningen hade bomben så hög sprängkraft att den var dödlig. Det är dock oklart vem bomben var avsedd för.

23-åringen hade nyligen kommit ut ur fängelset efter att ha avtjänat straff för delaktighet i en vapenkupp vid Älvdalens skjutfält år 2000 då tre automatvapen stals. Mannen ingår i en krets av tungt kriminellt belastade nazister i Värmland, däribland en 30-årig man i vars bostad sprängladdningen hittades.

23-åringen åtalades även för misshandel och hot mot tjänsteman. Åtalet för hot mot tjänsteman har samband med att 23-åringen under en ledsagad permission vid sitt föregående straff försökte rymma. Han hotade då en person från kriminalvården med en kniv som han tillverkat på fängelset.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.