Junilistan i samma grupp som högerextremister | Expo.se

Junilistan i samma grupp som högerextremister

Publicerad 2004-07-20 22:33

Junilistan planerar att sitta i samma Europaparlamentsgrupp som högerextremister. Gruppen Självständighet och Demokrati (IND/DEM) där junilistan ingår finns bland andra det grekiska partiet Laikos Orthodoxos Synagermos (LAOS) och det polska partiet Liga Polskich Rodzin (LPR.) Båda har gjort sig kända för grova antisemitiska utspel.

Under tisdagskvällen blev det klart att även det italienska rasistiska separatistpartiet Lega Nord kan komma att ingå i gruppen.

I dag öppnades Europaparlamentet för de nyvalda parlamentsledamöterna. För svenska Junilistans ledamöter innebär öppnandet en start på samarbetet inom den nybildade parlamentsgruppen IND/DEM, som partiet valt att gå med i. Gemensam hjärtefråga för partierna i gruppen är kampen mot införandet av en ny EU-grundlag. Utöver denna fråga skiljer sig partierna åt.
Bland de tio partierna finns bland annat tre högerextrema.

Högerextrema samarbetspartners
Ett av dem är det polska partiet LPR. Kärnan av ledarna i partiet kommer från det insomnade partiet Stronnictwo Narodowe, ett antisemitiskt parti som hade sina rötter i 1930-talets nationella rörelse.

Partiets ungdomsförbund, Mlodziez Wszechpolska, har tidigare till stor del bestått av skinheads. Namnet har de hämtat från en rörelse som åren innan andra världskriget överföll judiska studenter. Förbundet har även anordnat vit-maktkonserter

Antisemitiska utspel
Ett annat av junilistans samarbetspartier är det grekiska partiet LAOS. Partiet är i stort sätt ett enmansparti med den kontroversielle politikern George Karatzefaris som frontfigur. Partiet bildades 2000 efter att Karatzefaris blivit utesluten ur det konservativa Nea Dimocratia Party. Karatzefaris äger en tv-kanal och en veckotidning där han får utrymme att sprida antisemitiska uttalanden. I samband med terrordåden i New York 11 september förklarade han: ”the terrorist strike against New York´s twin towers has been proven beyond any doubt to be caused by the action of America´s Jewish-Zionists”.

Lega Nord ansluter
Under tisdagskvällen har det även framkommit att det italienska partiet Lega Nord är på väg att gå in i gruppen. Partiet ingår i den italienska regeringskoalitionen och har gjort sig kända för rasistiska uttalanden och en hårdför flyktingpolitik

Junilistan står nu inför ett vägskäl, men vill för stunden inte göra några uttalanden om hur de ska gå tillväga.

- Vi håller just nu på och undersöker vad det är för partier som ingår i gruppen. Det finns mycket tvetydig information som vi måste ta ställning till, säger Jesper Katz, pressansvarig för junilistan, till Expo.

En punkt som partierna inom IND/DEM enats om är att gruppen är för demokrati och religionsfrihet och mot rasism och främlingsfientlighet.

- Förekommer det rasism så följer man inte den här gruppens program och då kan man bli utslängd, säger Jesper Katz.

Källor:
Stephen Roth Institute ”Anti-Semitism World Wide Report 2002/03”
Stephen Roth Institute ”Anti-Semitism World Wide Report 2001/02”
Greek Helsinki Monitor

Anders Dalsbro
Daniel Poohl


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons