Värdig manifestation till minne av Förintelsen

Publicerad 2006-01-27 20:00

Idag var det 61 år sedan Auschwitz befriades, vilket uppmärksammades runt om i Sverige. I Stockholm anordnade Forum för levande historia en manifestation till minne av Förintelsen på Raoul Wallenbergs torg.

– I all tragik finns det hopp. En människa kan göra skillnad. Alla här kan göra skillnad, menade Zanyar Adamis, chefredaktör på tidskriften Gringo och en av talarna.

Heléne Lööw, överintendent på Forum för levande historia, betonade i sitt tal att Förintelsen inte bara ska ses ur ett historiskt perspektiv. Hon menade, att rädslan och främlingshatet som blev fröna till Förintelsen finns runt omkring oss även idag och att vi måste fortsätta kämpa mot det som gör folkmord möjliga.

Det var en stor och blandad folkmassa som kom för att höra Heléne Lööw och Zanyar Adami tala. Konstfackelever hade en utställning på torget under namnet ”På denna plats” där Förintelsen framställdes ur ett svenskt perspektiv.

Många besökare kom dit för att tända ljus, lyssna på tal och hedra nazismens offer och motståndare. På plats syntes bland annat Lars Ohly, Per Nuder, Lars Leijonborg och kronprinsessan Victoria, som tillsammans med Zanyar Adami lade ner en tänd marschall till minne av Förintelsens offer.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.