Förslag om EU-lag mot förnekande av Förintelsen

Publicerad 2007-01-15 18:12

Under sin period som ordförandeland i EU planerar Tyskland att göra det straffbart i hela unionen att förneka Förintelsen. Enligt förslaget ska även användandet av nazistsymboler kriminaliseras.

Tysklands justitieminister Birgitte Zypries är ordförande för det första informella ministermötet sedan Tyskland tog över ordförandeskapet i EU vid årsskiftet. Mötet äger rum den 14 till 16 januari i Dresden och samlar justitie- och inrikesministrar från de olika medlemsländerna. Zypries kommer under mötet lägga fram planerna för Tysklands tid som ordförandeland.

Ett av målen är att införa en lag i hela unionen, som gör det straffbart att offentligt förneka nazisternas mord på sex miljoner judar under andra världskriget. Maxstraffet ska enligt förslaget vara tre år i fängelse. Användningen av hakkors och andra nazistsymboler bör också förbjudas, anser den tyska regeringen.

Lagen finns i många länder
För två år sedan framförde dåvarande ordförandelandet Luxemburg ett liknande lagförslag. Då motsatte sig flera länder, med Storbritannien i spetsen, idén om ett allmänt förbud mot nazistsymboler. Förslaget om en kriminalisering av förnekande av Förintelsen blockerades av Italien med hänvisning till att det skulle innebära för stora inskränkningar i yttrandefriheten. Då styrdes Italien av en regeringskoalition där extremhögerpartiet Alleanza Nationale ingick. Nu är det en ny regering i Italien, vilket gett tyskarna hopp om att lagförslaget ska gå igenom den här gången.

Lagar som förbjuder förnekelse av förintelsen finns redan i tio av de 27 medlemsländerna i EU. Användningen av symboler från Tredje Riket är helt förbjuden i Tyskland. I Sverige kan användandet av nazistsymboler under vissa omständigheter falla under lagen om hets mot folkgrupp.

Håkan Gestrin

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.