Belgien: Marginell ökning för Vlaams Belang i det belgiska valet

Publicerad 2007-06-11 16:45

I söndags gick de Belgiska invånarna till valurnorna. Vlaams Belang ökade från 18 procent till preliminärt cirka 20 procent. Partiet är det andra största i Belgien. Däremot antas Vlaams Belang inte komma att ingå i en regeringskoalition, eftersom de andra partierna beslutat att inte samarbeta med det främlingsfientliga partiet.

Den nuvarande premiärminister Guy Verhofstadts liberala parti VLD tappade röster i söndags. Yves Leterme, den flamländske kristdemokraten, antas bli ny premiärminister, enligt DN.se. Preliminära siffror visar att han fått 31,5 procent av rösterna.

Vlaams Belang (”flamländskt intresse”) hette tidigare Vlaams Blok, (”flamländska blocket”). Partiet upplöstes under en kongress i november 2004 och bildade under samma konvent det nya partiet Vlaams Belang. En av anledningarna var att en domstol bland annat konstaterat att Vlaams Bloks krav på utvisning av alla med annan härkomst än europeisk, stred mot Belgiens grundlag. Vlaams Belang ingår i den högerextrema grupperingen ”Identitet, Tradition, Suveränitet” (ITS) i Europaparlamentet.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!