Publicerad 2007-06-11 16:45
I söndags gick de Belgiska invånarna till valurnorna. Vlaams Belang ökade från 18 procent till preliminärt cirka 20 procent. Partiet är det andra största i Belgien. Däremot antas Vlaams Belang inte komma att ingå i en regeringskoalition, eftersom de andra partierna beslutat att inte samarbeta med det främlingsfientliga partiet.
Den nuvarande premiärminister Guy Verhofstadts liberala parti VLD tappade röster i söndags. Yves Leterme, den flamländske kristdemokraten, antas bli ny premiärminister, enligt DN.se. Preliminära siffror visar att han fått 31,5 procent av rösterna.
Vlaams Belang (”flamländskt intresse”) hette tidigare Vlaams Blok, (”flamländska blocket”). Partiet upplöstes under en kongress i november 2004 och bildade under samma konvent det nya partiet Vlaams Belang. En av anledningarna var att en domstol bland annat konstaterat att Vlaams Bloks krav på utvisning av alla med annan härkomst än europeisk, stred mot Belgiens grundlag. Vlaams Belang ingår i den högerextrema grupperingen ”Identitet, Tradition, Suveränitet” (ITS) i Europaparlamentet.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Ämnen
Följ Expo i sociala medier
Trots att år av antisemitism, förtryck och våld föranledde Förintelsen fanns hela tiden judar som gjorde motstånd. På ett individuellt plan går det inte att jämföra mod och motståndshandlingar, priset var högt för alla. Men på ett strukturellt plan var det kanske allra högst för de judiska motståndskvinnorna. Författaren Kenneth Hermele skriver om det kvinnliga judiska motståndet under Förintelsen.
Följ Expo i sociala medier
Islamist eller pragmatiker. Populist, demokrat eller sultan. Synen på Erdoğan har skiftat över tid.
Annie Lööf blev antirasist innan hon blev centerpartist. När hon strax lämnar politikens finrum gör hon det som den enda partiledaren i svensk borgerlighet som tar avstånd från SD.