Belgien: Marginell ökning för Vlaams Belang i det belgiska valet | Expo.se

Annons

Belgien: Marginell ökning för Vlaams Belang i det belgiska valet

Publicerad 2007-06-11 16:45

I söndags gick de Belgiska invånarna till valurnorna. Vlaams Belang ökade från 18 procent till preliminärt cirka 20 procent. Partiet är det andra största i Belgien. Däremot antas Vlaams Belang inte komma att ingå i en regeringskoalition, eftersom de andra partierna beslutat att inte samarbeta med det främlingsfientliga partiet.

Den nuvarande premiärminister Guy Verhofstadts liberala parti VLD tappade röster i söndags. Yves Leterme, den flamländske kristdemokraten, antas bli ny premiärminister, enligt DN.se. Preliminära siffror visar att han fått 31,5 procent av rösterna.

Vlaams Belang (”flamländskt intresse”) hette tidigare Vlaams Blok, (”flamländska blocket”). Partiet upplöstes under en kongress i november 2004 och bildade under samma konvent det nya partiet Vlaams Belang. En av anledningarna var att en domstol bland annat konstaterat att Vlaams Bloks krav på utvisning av alla med annan härkomst än europeisk, stred mot Belgiens grundlag. Vlaams Belang ingår i den högerextrema grupperingen ”Identitet, Tradition, Suveränitet” (ITS) i Europaparlamentet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons