SD lyfter fram apartheidförespråkare | Expo.se

Annons

SD lyfter fram apartheidförespråkare

Publicerad 2007-06-07 10:22

Sverigedemokraterna lyfter fram en rasist och apartheidförespråkare på sin internettidning. Det är den norske 85-åriga Erik Gjems-Onstad som gör en politisk comeback i det norska pensionärspartiet.

I artikeln berättar Erik Gjems-Onstad att han tänker kandidera till kommunstyret i Asker, Norge. Om han lyckas bli invald så ska han arbeta för att stoppa utomeuropeisk invandring till kommunen. Enligt Gjems-Onstad skulle det ge ett överskott som skulle kunna ge fattiga pensionärer en lokal och instiftande av en lokal tilläggspension.

Sverigedemokraterna drar också hårt på att han är gammal motståndsman som stred emot den tyska ockupationen av Norge 1940 till 1945. Det de väljer att inte nämna är vilka grupper han rör sig kring idag. Senast Gjems-Onstad förekom i svensk press var när han intervjuades i den nazistiska tidningen Nationellt Motstånd och där beskrev sin kamp mot ”främlingsinvasionen av Norge”.

Erik Gjemst-Onstad har en lång politisk karriär bakom sig och har sedan 1970 talet rört sig i främlingsfientliga eller rasistiska grupper och partier. Under en lång period gav han ut tidningen Nytt & Kommentarer där han bland annat färsvare apartheidregimen i Sydafrika.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons