USA: Man med nynazistiska kopplingar sköt ihjäl tre personer

Publicerad 2007-06-05 14:41

Den man som dödade sin fru och två andra i Idaho förra månaden var medlem i nynazistgruppen Aryan Nations.

Den 36-årige man som sköt ihjäl sin fru, en polis samt en kyrkoanställd och skadade tre andra i Moscow Idaho i slutet av maj har kopplingar till nynazistiska gruppen Aryan Nations. Enligt ABC News avlossade mannen även runt 100 skott mot en domstolsbyggnad. 36-åringen tog slutligen livet av sig i en kyrka.

Mannens koppling till den nynazistiska gruppen upptäcktes av myndigheterna efter dåden. I mannens hem hittades ett Aryan Nations medlemskort och även en Aryan Nations flagga. Enligt en källa var mannen betalande medlem sedan 2000, men inte särskilt aktiv, skriver Spokesmanreview.

I mannens straffregister finns bland annat misshandel av flickvän, olovligt skjutning, innehav av droger och djurplågeri.

Southern Poverty Law Center som har kartlagt de aktiva hatgrupperna i USA skriver på sin hemsida att grupperna ökat i antal de senaste åren. År 2006 fanns det 844 aktiva hatgrupper i USA varav 191 nazist- och 78 skinnskallegrupper.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.