Nazistfestival i nordöstra Skåne

Publicerad 2007-07-28 23:33

För tredje året i rad anordnades Nordiska festivalen av Nordiska förbundet. Drygt tvåhundra personer samlades under kvällen i Värestorps folkets hus i nordöstra Skåne.

Nordiska förbundet hade för första gången placerat sitt största arrangemang, Nordiska festivalen, i Skåne. Festivalbesökarna samlades i Tyringe utanför Hässleholm för att under eftermiddagen köras i bilar och bussar till Värestorps folkets hus, norr om Kristianstad. Enligt länspolisen i Skåne har allt gått lugnt till i samband med festivalen och inga ingripanden har gjorts.

Talare och musik
Innan festivalen hade arrangörerna lockat besökare med de uppmärksammade amerikanska tonårssystrarna i Prussian Blue och den tyske nazitrubaduren Frank Renicke. På talarlistan fanns den tyske högerextremisten Tomas Rackow från partiet NPD samt fransmannen Emmanuel Brund’Aubignosc. Men talarna och banden var inte de enda internationella gästerna. Festivalen besöktes även av folk från Danmark, Norge och Tyskland. Bland de övriga festivaldeltagarna fanns nazister från hela Sverige och från flera olika högerextrema organisationer.

Kenny Hjälte
Alexander Bengtsson

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!