Rättegång för journalistmord inleds i Turkiet

Publicerad 2007-07-03 21:44

Rättegången mot den 17-åring som står anklagad för att ha mördat journalisten Hrant Dink inleddes under gårdagen i Turkiet. Den åtalade har kopplingar till en högerextrem organisation.

Hrant Dink var chefredaktör för den turkisk-armeniska tidningen Agos och sköts ned utanför redaktionen i januari i år. Senare greps en 17-årig man som idag är åtalad för mordet.

Totalt är 18 personer åtalade för inblandning i mordet. Två av dessa anklagas för att vara ledare för den högerextrema organisation som planerade mordet. 17-åringen ska också ha kopplingar till denna rörelse.

Enligt al-Jazeera kan 17-åringen få ett fängelsestraff på mellan 18 och 24 år ifall han döms för mordet, samt ytterligare åtta år för sitt medlemskap i den av turkiska staten terroristklassade högerextrema rörelsen.

Hrant Dink väckte starka känslor i Turkiet då han arbetade för att dödandet av hundratusentals armenier i början av 1900-talet skulle klassas som folkmord, något som turkiska staten motsätter sig. Familjen Dinks advokat menar även att flera statstjänstemän ska vara inblandade i mordet.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.