SD-nämndeman vill utvisa allsvensk spelare

Publicerad 2007-07-30 16:25

En enig rätt i Gävle dömde 24 juli fotbollsspelaren Yannick Bapupa, som stod åtalad för grovt kvinnofridsbrott, till böter och samhällstjänst. Nämndemannen och Sverigedemokraten Roger Hedlund menade efter domen att Bapupa i stället borde utvisats från Sverige.

Roger Hedlund, som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna Gävleborg samt ordförande i Gävleavdelningen, skrev på sin blogg efter domen att han skulle ha önskat ett hårdare straff. Alla nämndemän har rätten att meddela sin syn på domen, något Hedlund valde att inte göra, skriver Gefle Dagblad.

- Om Roger Hedlund hade en avvikande åsikt borde han ha anmält den i rätten, inte varit tyst för att sedan använda domslutet till att bilda politisk opinion, säger det moderata oppositionsrådet Inger Källgren Sawela till Sveriges Radio Gävleborg.

Roger Hedlund skriver på sin blogg att han är ”bakbunden av vad åklagaren lägger fram”.

Åklagare Bengt Rankka säger till Gefle Dagblad att en nämndeman har rätt att uttrycka sina åsikter, men att det är märkligt att kritisera en dom som man själv har varit med om att fatta.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.