Flest andel politikeravhopp hos SD

Publicerad 2007-09-17 16:44

Nästan fem procent av de ledamöter som valdes in i Skåne i valet 2006 har lämnat sina uppdrag. Bland Sverigedemokraternas ledamöter i regionen har ungefär var tionde hoppat av, rapporterar Sveriges radio i dag.

Flest avhopp har moderaterna där 26 lämnat sina uppdrag. 14 socialdemokrater har hoppat av. Sverigedemokraterna är dock det parti som har flest avhoppare procentuellt räknat. Ungefär var tionde sverigedemokratisk ledamot i Skåne har sedan valet för ett år sedan lämnat sitt uppdrag.

Enligt Sveriges radio är det vanligast att kommunpolitiker lämnar uppdragen i och med att de flyttar, får nytt jobb eller inte hinner med sina politiska åtaganden. Fler kvinnor än män lämnar sin uppdrag. Framför allt är det yngre personer som väljer att lämna.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.