Nazister reagerar på antirasistisk demonstration i USA

Publicerad 2007-09-27 14:51

Nazistgrupper i USA reagerar på de protester som tog fart efter de hårda åtalen mot sex svarta elever som misshandlat en vit elev.

I den lilla staden Jena i delstaten i Louisiana i USA genomfördes i förra veckan en protestdemonstration som lockade runt 20.000 människor. De protesterade mot att rättsväsendet behandlar svarta hårdare än vita. Orsaken till demonstrationen var att sex elever på en skola misshandlat en annan elev. De sex eleverna åtalades för försök till mord. Många tolkade den hårda brottsrubriceringen som en konsekvens av att eleverna var svarta och menade att rättsväsendet hade olika måttstock för svarta och vita. Åtalen mildrades, men protesterna fortsatte.

Nu har olika nazistiska grupper reagerat på det inträffade. Bland annat har ledaren för Nationalist Movement, Richard Barret, sökt upp den misshandlade pojken och erbjudit honom och hans familj hjälp med att föra fram deras syn på det inträffade i medierna. Richard Barret är känd för sin öppna rasism, uppger organisationen Southern Poverty Law Center.

Samtidigt har en annan vit makt-aktivist publicerat kontaktuppgifter och namn på de sex pojkarna med uppmaningen ”Lynch the Jena 6” på internet. Enligt tidningen Roanoke Times så är FBI medvetna om publiceringen.

Upprinnelsen till misshandeln på skolan var att tre vita elever placerat hängsnaror i ett träd dagen efter att en svart elev suttit under det. Skolledningen reagerade inte på det inträffade och eleverna som hängt upp snarorna fick ingen bestraffning. Det inträffade skapade oro på skolan och motsättningar mellan eleverna.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.