Annons

Expo tilldelas Frihetspennan

Publicerad 2007-10-24 15:10

Expo tilldelas stiftelsen Torgny Segerstedts minnes pris Frihetspennan. Stiftelsen vill med priset också uppmärksamma Stieg Larssons betydelse. Juryns motivering lyder:

”Stiftelsen Expo får Frihetspennan 2007 för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet genom sin kamp mot alla rasistiska, högerextrema, antisemitiska och totalitära tendenser i samhället. Stiftelsen Expo har sedan den grundades 1995, trots upprepade allvarliga hot, fortsatt att studera och kartlägga antidemokratiska, högerextremiska och rasistiska grupper. Stiftelsens grundare Stieg Larsson och medarbetare har förutom tidskriften Expo också publicerat en rad böcker om hedersmord, svensk nazism och främlingsfientliga partier. Vikten av sådana insatser för att hindra och stoppa dessa antidemokratiska tendenser kan inte nog högt värderas.”

Priset kommer att delas ut i Göteborg den 13 november. Det är tolfte gången som frihetspennan delas. Bland tidigare pristagare finns bland andra Astrid Lindgren, Cordelia Edvardsson och Bo Strömstedt.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons