Schweiziska högerpopulister lämnar regeringen

Publicerad 2007-12-14 14:02

Det schweiziska högerpopulistpartiet SVP lämnar samlingsregeringen efter att dess partiledare Christoph Blocher fått sparken som justitieminister, skriver TT.

Schweiziska folkpartiet (SVP) är landets största parti och fick i årets val 29 procent av rösterna. Partiets valkampanj rönte stor uppmärksamhet och anklagades för att vara främlingsfientlig. Efter valet bildade SVP tillsammans med ytterligare tre partier regering.

I onsdags röstade parlamentet om vilka som skulle besitta landets sju ministerposter. SVP.s partiledare Christoph Blocher röstades bort som justitieminister. Istället valdes en annan SVP-politiker, Eveline Widmar-Schlumpf. Hon uteslöts från SVP:s parlamentsgrupp så fort det stod klart att hon ställde upp som kandidat för ministerposten.


Opposition


SVP meddelade på torsdagen att partiet lämnar samlingsregeringen och går i opposition.

- Jag pendlar mellan lättnad, besvikelse och upprördhet. Jag lämnar regeringen men inte politiken, förklarade Blocher i ett uttalande. Han lovade en hård oppositionspolitik, där SVP maximalt ska utnyttja den schweiziska författningens alla vidsträckta möjligheter att låta folkomröstningar avgöra politiken, skriver TT

De gröna och socialdemokraterna tillsammans med liberala ledamöter låg bakom omröstningen som ledde till Blochers avsättning som minister. Anledningen ska vara missnöje med SVP:s hårdföra politik mot invandringen. Åtgärden är mycket ovanlig för att vara Schweizisk politik.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.