Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Fler hatgrupper i USA

Publicerad 2008-03-20 11:18

Antalet hatgrupper ökar i USA. Det visar en granskning som den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center gjort.

Antal aktiva hatgrupper fortsätter att öka i USA. Sedan år 2000 har antalet grupper ökat med 48 procent visar en rapport från den amerikanska organisationen SPLC.

Under 2007 steg antalet hatgrupper i USA med 5 procent, jämfört med året innan, till totalt 888 grupper. Antalet nazistiska grupper ökade från 191 till 207. Enligt SPLC beror ökningen framför allt på interna problem. Amerikas största nazistparti, National Socialist Movement, har haft problem med att flera ledande aktivister har lämnat rörelsen. Dessa har i sin tur varit snabba med att starta upp egna grupper.


Skinnskallar och KKK


Antalet rasistiska skinnskallegrupper ökade från 78 2006 till 90 under 2007. Hammarskin Nation, HSN, som 2007 funnits i 20 år, ökade med fem nya lokalavdelningar. Under året slöt även HSN fred med den rivaliserande gruppen Vinlander Social Club, efter tio år av motsättningar. Samtidigt tappar Ku Klux Klan mark. Mellan 2006 och 2007 föll antalet lokala grupper från 165 till 155.


Svarta separatistgrupper


Många av de svarta separatistgrupperna är tydligt anti-vita och antisemitiska. SPLC skriver i rapporten att även om en del av dessa grupper är en reaktion på årtionden av rasism, så bör de betraktas som rasistiska.

”Vita grupper som ansluter sig till liknande uppfattningar som svarta separatister skulle betraktas som tydligt rasistiska. Samma kriterier ska användas på alla grupper oavsett deras hudfärg.”, skriver SPLC i sin rapport.

SPLC, Southern Poverty Law Center, grundades 1971 som en juridisk byrå för mänskliga rättigheter. SPLC är bland annat kända för sina utbildningsprogram för tolerans.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.