Stiftelse bär japansk fascists namn

Publicerad 2008-03-31 14:45

Svenska Sasakawastiftelsen bär en japansk fascist och misstänkt krigsförbrytares namn, uppger P1-programmet Kaliber.

Stiftelsen grundades av Ryoichi Sasakawas, som 1931 bildade det fascistiska Nationella Massornas Parti. Sasakawas har även klassats som krigsförbrytare av USA, för sin roll under andra världskriget, uppger Kaliber.

Stiftelsens företrädare har hävdat att Sasakawa hade övergett sina fascistiska ideal när stiftelsen bildades. Men nu erkänner Gunnar Hambraeus, som var stiftelsens ordförande i 20 år, att Sasakawa fortsatte att vara fascist.

Stipendiestiftelsen startade i Sverige i början av 1980-talet och har delat ut pengar till närmare 5000 stipendiater i Norden och Japan. Forskare, konstnärer, doktorander, kulturpersonligheter och andra har fått stipendium.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.