Människor flyr våldet i Sydafrika

Publicerad 2008-05-27 13:33

Flera tusen människor flyr det främlingsfientliga våldet i Sydafrika. Minst 50 människor har mist livet i samband med det invandrarhat som blossade upp i landet för två veckor sedan, rapporterar TT.

20.000 flyktingar har tagit sig till Moçambique och ytterligare 25.000 beräknas vara på väg till Zambia. Framför allt är det zimbabwier som drabbats av främlingsfientligheten och våldet, men även nigerianer, moçambikier och malawier. Invandrarna och flyktingarna i Sydafrika hålls ansvariga för arbetslösheten och brottsligheten i landet, skriver TT.

I helgen demonstrerade tusentals invånare i Johannesburg mot det främlingsfientliga våldet, samtidigt finns en oro att våldet ska spridas sig över gränsen. I Moçambique hårdbevakas Sydafrikas ambassad eftersom hämndaktioner befaras.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.